Készítsünk tárkonyos zöldséglevest a sonka értékes levéből, mert a leves sem hiányozhat az ünnepi asztalról! Ezért a sonka főzővizét semmi esetre se öntsük ki, sokféle ételt tehetünk ízletesebbé vele (leveseket, főzelékeket). Ha nem szeretnénk húsvétkor felhasználni, kisebb adagokban fagyasszuk le. Adok most három alaplé tippet nektek, hogy örökre elfelejtsétek a leveskockákat! Induljon a húsvét mindenkinek sok hímes tojással!

Hozzávalók:

•    2 szál sárgarépa
•    2 szál petrezselyemgyökér
•    20 dkg burgonya
•    20 dkg zöldborsó
•    1 fej vöröshagyma
•    3 gerezd fokhagyma
•    3 szál friss tárkony vagy 2 teáskanál szárított
•    1 citrom leve és reszelt héja
•    1 púpozott kanál liszt
•    2 dl tejszín
•    3 ek olívaolaj
•    és a sonka főzőleve átszűrve
•    bors
 

Elkészítés:

Kezdjük a zöldségek megtisztításával és darabolásával. A hagymát vágjuk apró kockákra, a répát, a gyökeret és a burgonyát 1x1 cm kockákra. Pirítsuk üvegesre a hagymát a zúzott fokhagymával az olajon és adjuk hozzá a zöldségeket. Adjuk hozzá az apróra vágott tárkony leveleket, a citrom reszelt héját és 4-5 percig gyakran keverve pirítsuk.

Húzzuk le a tűzről és szórjuk rá a lisztet, majd alaposan keverjük össze. Öntsük föl a sonka főzőlevével és helyezzük vissza a tűzre. Lassú tűzön főzzük puhára a zöldségeket, ízesítjük borssal, és ha szükséges, sóval. A kellemes füstölt ízzel készített levesünket húzzuk le a tűzről és keverjük bele a tejszínt és facsarjuk bele a citrom levét.

Az alaplevek titkos varázsa:

A finom és ízletes alaplevek titka a friss és szezonális alapanyagok használata, melyek összefőnek egymással – mintegy alaplé-koncentrátumot nyújtva.

Az alapleveket érdemes előre elkészíteni és kisebb adagokban lefagyasztani, így bármikor kéznél vannak, ha szükségünk van rájuk. A hús- és halalapléhez érdemes a csontokat összegyűjteni és eltenni, és ha összejött egy jó adag, akkor megfőzni. De lássuk, hogyan és milyen alapanyagokból készítsük el!

Zöldség alaplé:

A zöldségalaplevek kiválóak levesekhez, főként a krémlevesekhez, zöldségpürékhez, főzelékekhez, de akár rizottóhoz is.

Hozzávalók: 2 közepes sárgarépa, 2 közepes petrezselyemgyökér, 2 szál szárzeller, 2 kisebb méretű karalábé, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 15 dkg csiperkegomba, só, egész fekete bors ízlés szerint, 1 csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése: a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és egy kevés olívaolajon pár percig pároljuk. Felöntjük 3,5-4 liter vízzel, felforraljuk, lehabozzuk, majd hozzáadjuk a fűszereket és a petrezselyemzöldet. Addig főzzük, míg minden alapanyag meg nem puhul, majd leszűrjük. Körülbelül 2,5 liternyi alaplevet kapunk belőle.

Talán az egyik leggyakrabban ajánlott alapanyag a zöldség alaplé mellett, igazán ízletessé varázsolja az ételeket. A zöldség alapléhez hasonlóan használhatjuk levesekhez, ragukhoz, rizottókhoz, valamint mártások alapjaként is.

Szárnyas alaplé:

Talán az egyik leggyakrabban ajánlott alapanyag a zöldség alaplé mellett, igazán ízletessé varázsolja az ételeket. A zöldség alapléhez hasonlóan használhatjuk levesekhez, ragukhoz, rizottókhoz, valamint mártások alapjaként is.

Hozzávalók: 2,5 kg csirkecsont (farhát, nyak, szárny), a zöldségalapléhez való zöldségek, só, egész fekete bors ízlés szerint, 1 csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése: a csirkecsontokat annyi hideg vízben, mint ami ellepi, feltesszük főni. Ha lehaboztuk, hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott zöldségeket és a fűszereket, felöntjük 3,5-4 liter vízzel, és 1 órát főzzük, vagy amíg szép színe, sűrű állaga nem lesz. Ha elkészült, leszűrjük.

Hal alaplé:

A hétköznapokban igen ritkán használunk hal alaplevet, pedig igen ízletes, és elkészítése is roppant egyszerű. A legfinomabb alaplé a fehér húsú halakból lesz. Kiválómártásokhoz, illetve hallal, tenger gyümölcseivel készült tésztákhoz, rizottókhoz.

Hozzávalók: 3 kg halcsont, 50 dkg sárgarépa, petrezselyemgyökér, szárzeller és vöröshagyma vegyesen, só, fekete bors ízlés szerint.

Elkészítése: az alaposan megmosott halcsontokat a nagyobbra vágott zöldségekkel együtt egy kevés vajon megpároljuk (kb. 8-10 percet). Néha kevergessük meg, nehogy odaégjen. Ezután felöntjük kb. 3 liter vízzel és 3 dl fehér borral, sózzuk, borsozzuk, és kb. 1 órát főzni hagyjuk. Ha elkészült, leszűrjük.