Ki mondta, hogy hús nélkül nem lehet isteni finomságokat készíteni? Szicília déli részén  ettem aranchinit először, ahol sonkát főznek a szószba. A vendégségbe érkező vegetáriánus barátaimnak, hús nélkül készítettem el, mert valami igazán különleges falatkát szerettem volna eléjük varázsolni. Olyat, amit ők is bármikor eltudnak otthon készíteni. Remélem nektek is nagyon fog ízleni. Egy kevés salátával és fokhagymás szósszal, ez is egy tökéletes piknik étel! Irány a napsütés és a zöldellő rét!

Hozzávalók:

•    1,5 dl zöldségalapél vagy víz
•    12,5 dkg kockázott konzerv paradicsom
•    2 evőkanál vaj
•    15 dkg rövid szemű rizs
•    1 db tojás
•    4 dkg frissen reszelt parmezán
•    1 fej közepes vöröshagyma
•    5 dkg gomba
•    1 evőkanál paradicsom püré
•    1 csomag mozzarella
•    só, bors és zsemlemorzsa
•    olaj a sütéshez

Elkészítés:

A zöldségalapél alapunkat összekeverjük a kockázott paradicsomunkkal és a vaj felével, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a rizst és folyamatos kevergetés mellet puhára főzzük! Egy tálba töltjük és még forró állapotában hozzá keverjük a felvert tojást, valamint a reszelt parmezán sajtot.


Szósz:


A maradék vajban megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd megpirítjuk benne a szeletet gombát. Hozzáadjuk a paradicsompürét és 5 percig lassú tűzön főzzük. Sóval és borssal ízesítjük.
A mozzarellát apró kockákra vágjuk. A rizses keverékből kis gombócokat formázunk. Először mindegyik gombóc közepébe egy kis szószt és mozzarellát teszünk, majd gömbölyűre formázzuk, zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban világos aranyszínűre sütjük.


Tökéletes, ha falatkákról van szó, igazi olasz kis csoda!