Egyszerűen megvadulok a francia édességekért. A macaron egy örök klasszikus, a croissant szintén ikonikus finomság, de talán az ország legfenségesebb édessége mégis a cremé brülée. Az édes, tejszínes csoda a forró nyári napokon sem túlzó vagy nehéz édesség, különösen, ha megbolondítjuk a magyar nyár toplistás gyömülcseivel.

epres creme brule

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 14 dkg porcukor
  • 12 dkg liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 40 dkg eper
  • 2 ek. kristálycukor
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 3 tábla fehér csokoládé
  • 0,5 liter habtejszín
  • 10 dkg áfonya lekvár
  • 1 ek. balzsamecet

Kezdjük a krém elkészítésével:

Melegítsünk fel 2 dl tejszínt egy kis lábasban forróra. Húzzuk le a tűzről és tördeljük bele a csokoládét. Hagyjuk állni pár percet, hogy a tejszín hője dolgozzon magától. Majd habverővel keverjük alaposan össze, rakjuk hűtőbe és időnként keverjük meg. A maradék 3 dl tejszínt hűtsük le.

Karamellizált eper:

Ez kerül majd a torta tetejére. Mossuk meg az epreket és negyedeljük fel. Forrósítsunk fel egy serpenyőt és rakjunk bele 2 evőkanál cukrot, majd hagyjuk, hogy kissé megbarnuljon. Akkor rakjuk rá az epret és folyamatosan kevergetve főzzük 5 perc alatt sűrűre. Adjuk hozzá a balzsamecetet és alaposan megkeverve húzzuk le a tűzről. Rakjuk félre, hogy kihűljön.

epres creme brulee torta

Tipp: Készítsd el szederből vagy ribizliből a tetejére az öntetet! A gyümölcs mennyiségét és az elkészítés folyamatát nem kell megváltoztatni!