Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Baconos-mogyoróhagymás szűzérme, roston sütve, chilis ringlószilvával

Ilyenkor finom a szilva igazán! Ezért is gondoltam, miért is ne kombinálnám a szilvát a szűzérmével és tegyem pikánssá egy kis csilivel. A baconszalonna és a mogyoróhagyma, koronaékszere ennek a receptnek. Annyira üdévé teszi és összhangba hozza ez t az ételt, hogy mámorban úszunk vacsora közben. De ki mást is csábíthatnánk a konyhába ezzel a recepttel, mint a kedvesünket, főleg ha van hozzá egy pohár finom rose is! Kötényt fel, kést élezz és indulhat a szeletelés, mert minden csoda a konyhában történik!

"Vitaminjai közül az A-, az A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitamin, továbbá a C-vitamin érdemelnek említést."

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg. szűzérme
  • 5 dkg. vaj         
  • 1 ek. olívaolaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 20 dkg szeletelt bacon szalonna
  • 10 dkg mogyoró hagyma
  • 2 db. chili paprika
  • 30 dkg szilva

 Elkészítés:

Hámozzuk meg a mogyoróhagymát, vágjuk negyedekre, mossuk meg a szilvát és megfelezve magozzuk ki. A bacon szalonnát szeleteljük vastag csíkokra. Vágjuk le a szűzérméről a vékony réteg hártyát és a zsiradékot. Szeleteljük 1 cm. vastag szeletekre, sózzuk és borsozzuk meg.

Serpenyőben forrósítsuk fel a vajat és az olívaolajt, a zúzott fokhagymával. A szűzérme mindkét oldalát süssük 4 percig. Húzzuk félre a serpenyőt, szedjük ki szűzérmét, fedjük le és tartsuk melegen. 

A visszamarad vajon pirítsuk meg a mogyoróhagymát, adjuk hozzá a bacon szalonnát és süssük ropogósra. Adjuk hozzá a felszeletelt chili paprikát és a szilvát. Pároljuk 5 percig és tálaljuk. Helyezzük vissza a szűzérméket és forrósítsuk át a szilvás mártásban. Tálaljuk frissen és fogyasszuk egészséggel.

A gyógyító szilva története:

A szilva (Prunus domestica) a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcs. A szilva említésekor általában a liláskék vagy sötétkék szemű fajták - például a zamatos, viszonylag kicsi szemű Besztercei - jutnak eszünkbe, s ezek éretlenül, azaz "zölden" pirosas árnyalatúak, de vannak már éretten is zöldes, pirosas és sárgás változatok. Összesen mintegy kétezer fajtája ismert. A sárgás vagy zöldes ringlókat is a szilvákhoz lehet sorolni. Formájukat tekintve vannak hosszúkásak, tojás alakúak és gömbölyűek is. Magvaváló vagy nem magvaváló voltuk, valamint érési idejük alapján is megkülönböztetjük őket. A hazai szilva szezonja a sokféleségnek köszönhetően júliustól egészen októberig tart.

A szilvafák termésmennyisége 40-50 kg fánként. Évente és fejenként átlagosan hat-hét kiló gyümölcsöt fogyasztunk róluk.

Az érett szilvát finom, fehéres, halványkékes hamvasságot adó viaszréteg fedi, ami a gyümölcsöt védi a kiszáradástól, s egyben a minőség, frissesség garanciája is. A jó és kellően érett szilva keményebb vagy puhább, de mindig feszes, fényes héjú, üde illatú és élénk színű.

Hogy éppen melyiket vásároljuk, az főként a kínálattól függ. A hagyományos hazai fajták sokoldalúan felhasználhatók, de például a nagy, gömbölyű, zöldes húsú szilvát főként nyers fogyasztásra, a kisebb, aromás fajtákat szilvás gombócnak, süteménynek vásároljuk-

Miért jó?

Kevés cukor és magas víztartalom jellemzi a friss szilvát. Mintegy 85% víz van benne, ezért jól oltja a szomjat. 100 gramm gyümölcs nagyjából 50 kalória (209 Kj) energiát hordoz. Szénhidráttartalma 10,3 g körüli. Vitaminjai közül az A-, az A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitamin, továbbá a C-vitamin érdemelnek említést.

Nagyobb mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (kálium, kalcium, foszfor és magnézium) és cinket.

A növényi antioxidánsok közül antocián színanyagokat és flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz jelentősebb mennyiségben.

 

0 Tovább

Lélekmelengető Currys csirkeleves

Elérkezett az ősz, a napok egyre rövidebbek, mi pedig valami forróra vágyunk a hűvös estéken. Lelket melengető, tartalmas leves recepttel leplek meg most titeket. A curry jótékony hatása átmelegíti a testet, a sok zöldség és a puha csirkemell pedig jól eltelíti a pocakot. Pihenjetek sokat és főzzetek finomakat! :)

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemell csíkokra vágva
  • 3 szál sárgarépa vékonyra szeletelve
  • 2 db közepes vöröshagyma apró kockára vágva
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 2 egész paradicsom
  • 1 piros kaliforniai paprika apró kockákra vágva
  • 2 teáskanál curry
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 6 ek. olívaolaj
  • 2 dkg gyömbér hámozva és felszeletelve
  • só, bors,
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés:

Pirítsuk meg a hagymát a zúzott fokhagymával az olajon, adjuk hozzá a vékonyra szeletelt gyömbért és a curry port. Adjuk hozzá a felcsíkozott csirkehúst, magas hőfokon pirítsuk meg, majd hozzáadva a zöldségeket és a paradicsomot pároljuk 3-4 percet. Szórjuk meg egy kanál lisztel, lehúzva a tűzről keverjük meg alaposan és engedjük fel hideg vízzel.  

 Sózzuk és borsozzuk, amikor felforr, közepes lángon folyamatosan kevergetve készre főzzük. A lisztszórás miatt, kevés hab keletkezik majd a leves tetején, amikor forrni kezd. Ezt szűrővel folyamatosan távolítsuk el. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverve a tejszínt dúsítjuk a levest.

 

Miért curry a curry?

 

 A curry elnevezést eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből “honosították” a britek. A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény, a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek a levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez. A karhí pedig édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel. A curry a tamil kari szónak egy túlságosan leegyszerűsített változata, melynek “szósz”, “mártás” a jelentése. A curry az angolok révén vált általános kifejezéssé, amit mindenféle indiai étel fűszerezéseként értelmeztek.

 

 

 

 

0 Tovább

Isteni finom Oreo cupcake - készítsd el gyorsan és könnyedén

Tudtátok, hogy már fehér csokival bevont Oreót is lehet kapni? Én ezen a héten tudtam meg, persze azonnal megkóstoltam, és el is készítettem a hozzá illő sütireceptet. Így született meg ez az isteni finom Oreo cupcake.

oreo cupcake

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 4 dkg kakaópor
  • 20 dkg porcukor
  • 3  csapott teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 8 dkg vaj
  • 240 ml tej
  • 2 tojás
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat
  • 7 db Oreo keksz

Krém:

  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg mascarpone sajt
  • 3 dkg porcukor
  • 1 db Oreo keksz krém nélkül összemorzsolva

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 175 fokra, ha lehet, állítsuk légkeverésre. Béleljük ki papírral a muffintepsit. Tegyük a lisztet, a cukrot, a kakaóport, a sütőport, a sót és a vajat egy nagy tálba, és keverjük jól össze. 

Keverjük össze a tejet, a tojást és a vaníliakivonatot egy külön tálban, adjuk az egészet a lisztes keverékhez, és robotgéppel keverjük csomómentesre. Töltsük meg a formákat a tésztával. Süssük 20 percig.

oreo cupcake

Míg a muffinok sülnek, elkészítjük rá a krémet. Vegyünk 1 db Oreo keksztetőt, (a belső krémet adjuk a többihez) majd morzsoljuk össze. Keverjük a vajat, a krémsajtot és a porcukrot össze, majd forgassuk bele a kekszmorzsát. Nyomjunk a muffinok tetejére egy zsákból a krémet, majd díszítsük a megmaradt megfelezett kekszekkel. Ha nincs habzsákunk, kanalazzuk a krémet a muffinok tetejére, így is tökéletesen finom lesz.

oreo cupcake

Tipp: Készítsd el dupla adag krémmel, hogy még élvezetesebb legyen! :)

 

 

0 Tovább

Vigyázat, gyümölcs-túladagolás!

Egyszerűen megvadulok a francia édességekért. A macaron egy örök klasszikus, a croissant szintén ikonikus finomság, de talán az ország legfenségesebb édessége mégis a cremé brülée. Az édes, tejszínes csoda a forró nyári napokon sem túlzó vagy nehéz édesség, különösen, ha megbolondítjuk a magyar nyár toplistás gyömülcseivel.

epres creme brule

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 14 dkg porcukor
  • 12 dkg liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 40 dkg eper
  • 2 ek. kristálycukor
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 3 tábla fehér csokoládé
  • 0,5 liter habtejszín
  • 10 dkg áfonya lekvár
  • 1 ek. balzsamecet

Kezdjük a krém elkészítésével:

Melegítsünk fel 2 dl tejszínt egy kis lábasban forróra. Húzzuk le a tűzről és tördeljük bele a csokoládét. Hagyjuk állni pár percet, hogy a tejszín hője dolgozzon magától. Majd habverővel keverjük alaposan össze, rakjuk hűtőbe és időnként keverjük meg. A maradék 3 dl tejszínt hűtsük le.

Karamellizált eper:

Ez kerül majd a torta tetejére. Mossuk meg az epreket és negyedeljük fel. Forrósítsunk fel egy serpenyőt és rakjunk bele 2 evőkanál cukrot, majd hagyjuk, hogy kissé megbarnuljon. Akkor rakjuk rá az epret és folyamatosan kevergetve főzzük 5 perc alatt sűrűre. Adjuk hozzá a balzsamecetet és alaposan megkeverve húzzuk le a tűzről. Rakjuk félre, hogy kihűljön.

epres creme brulee torta

Tipp: Készítsd el szederből vagy ribizliből a tetejére az öntetet! A gyümölcs mennyiségét és az elkészítés folyamatát nem kell megváltoztatni!

0 Tovább

 Jéghideg gazpacho búzacsírával

Dögmeleg van! Ki kíván ilyenkor bármilyen ételt is? Ha minden lehetséges ’’fitnesszkaját’’ számba vettünk és a pörköltre se fáj a fogunk, na, akkor jöhet a jéghidegre hűtött gazpacho!

gazpacho

 Jéghideg gazpacho búzacsírával - Hozzávalók 4 fő részére

  • 40 dkg érett paradicsom vagy jó minőségű hámozott konzerv
  • 1 zöldpaprika
  • 1 közepes lilahagyma
  • 1 közepes uborka
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 5 dkg búzacsíra
  • 1 szikkadt bagett
  • 3 dkg margarin
  • 2 dkg parmezán

Elkészítése:

Mossuk meg a zöldségeket. A paradicsomot leforrázzuk és meghámozzuk, ha frissből készítjük. Jégben hűtjük és hámozzuk. Én konzervből készítem el! A zöldpaprikát kicsumázzuk, az uborkát és a lilahagymát egészen apró kockákra vágjuk. A felaprózott zöldségekből 4 evőkanálnyit félreteszünk, a többit turmixkehelybe szórjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a balzsamecetet, az olívaolajat, paradicsomot, ízlés szerint sót és borsot. Felöntjük 7-8 dl jéghideg vízzel, jól össze turmixszoljuk, lefedjük, és 1 órát hűtőben hűtjük.

A bagettet felkockázzuk 1x1 cm-es kockákra. Hevítsük fel a vajat, majd pirítsuk benne a kockákat folyamatosan kevergetve közepes lángon kettő percet. Húzzuk le a tűzről és reszeljük meg parmezán sajttal, majd keverjük meg. Tálalásnál szórjuk meg a parmezános krutonnal, az apróra vágott zöldségekkel és a búzacsírával.

gazpacho

A gazpacho rövid története:

Története sok száz évre nyúlik vissza, a mai La Mancha tartományból származó gazpacho manchegot a 12. század óta ismerjük. Ezen régmúlt időkből származtatható a kenyér, fokhagyma, olívaolaj, ecet és só felhasználásával készült kenyérleves, melyet manapság általában „ajo blanco" (fehér fokhagymaleves) néven ismernek, és mozsárban durva sóval együtt megtört fiatal mandulával sűrítenek. Ez, ha úgy tetszik, egy fehér gazpacho mandulával. Andalúziában a földeken dolgozó parasztok, idővel különféle zöldségeket is hozzáadtak a leveshez. A ma már világszerte ismert andalúziai gazpacho, a paradicsom és a paprika európai megjelenését követően alakulhatott csak ki.

0 Tovább

Álmodd magad a sütimennyországba, a kávés cupcake az új őrület!

Nem csak a kávé szerelmeseinek ajánlom ezt a mennyei sütemény receptet, hanem mindenkinek, aki egy kis ízizgalomra vágyik! Ragadj fakanalat, süss egy finom kávés mámort, és hívd át a barátokat, hogy megoszthasd velük! Annyira könnyű elkészíteni, nagyon finom és abbahagyhatatlan!

Kávés Cupcake

Hozzávalók

Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 20 dkg porcukor
  • 3 csapott teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 8 dkg vaj
  • 240 ml tej
  • 2 tojás
  • 3 teáskanál instant kávé

Krém:

  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg mascarpone sajt
  • 3 dkg porcukor
  • 2 teáskanál instant kávé
  • pár kávészem a díszítéshez

Kávés Cupcake

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 175 fokra, ha lehet, légkeverésre. Béleljük ki papírral a muffintepsit. Tegyük a lisztet, cukrot, kakaóport, sütőport, a sót és a vajat egy nagy tálba, majd keverjük jól össze.

Egy külön tálban keverjük össze a tejet, a tojást és az instant kávét, adjuk az egészet a lisztes keverékhez, és robotgéppel keverjük csomómentesre. Töltsük meg a formákat a tésztával, süssük 20 percig.

Tipp:
Készítsd el dupla adag mascarpone sajttal, hogy még krémesebb legyen!

Míg a muffinok sülnek, elkészítjük rá a krémet. Oldjuk fel 2 evőkanál langyos vízben az instant kávét, adjuk hozzá a vajat, a krémsajtot és a porcukrot. Dolgozzuk össze alaposan, töltsük habzsákba, és nyomjuk a muffinok tetejére. Díszítsük kávészemekkel, és fogyasszuk el gyorsan. 

Kávés Cupcake

 

0 Tovább

A legmenőbb saláta? Igen!

Az a bajom a nyárral, hogy meleg van. Ez így talán csúsztatás, mert a napfény és a hangulat szuper, viszont ilyenkor nem lehet pörköltet készíteni, egyszerűen túl sok. És hát mit csinál az ember ilyenkor? Keres valami könnyűt. Ez a könnyű legtöbbször egy saláta lesz. Ám a salátázást is hamar meg lehet unni, aminek az az egyszerű oka, hogy nem merünk új ízeket belevinni, és így hamar monotonná válik az étlap.

Búzacsírás vitamin saláta fokhagymás garnélával

Marci barátom is erről panaszkodott, mert egy ideje gyúrni kezdett, és elhatározta, hogy a nyáron mindenképpen odafigyel, mit eszik az edzés mellé. Természetesen egy hét után már a fülén jöttek ki a zöldségek :) Legfőbb ideje volt, hogy vele is megosszam a legtutibb salátámat, ami után egyenesen az olasz tengerparton fogjuk érezni magunkat.

A legutóbbi búzacsírás recept annyira tetszett nektek, hogy a búzacsírás saláták királyát választottam egy kis fokhagymás garnélával megbolondítva.

Hozzávalók:

  • 2 db tojás keményre főzve
  • 5 dkg rukkola
  • 1 db jégsaláta ízlés szerint feldarabolva
  • 6 szem koktélparadicsom
  • ½ pomeló, megpucolva és felcikkezve
  • 3 dkg búzacsíra
  • 2 dkg hántolatlan mandula
  • 3 ek. méz
  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 ek. balzsamecet
  • 1 csipet tengeri só
  • 1 csipet durvára őrölt bors

Garnéla:

  • 15 dkg óriás garnéla
  • 1 mokkás kanálnyi vaj
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma lereszelve
  • bors

Vágjuk fel a jégsalátát csíkokra vagy nagyobb kockákra, majd keverjük össze a mosott rukkolával és rakjuk félre.

Készítsünk öntetet a méz, balzsamecet, olívaolaj, só és bors hozzávalókból. Keverjünk össze mindent alaposan egy nagyobb tálban és adjuk hozzá a búzacsírát. Rakjuk hűtőbe a tálalásig, hogy a csíra átvegye a mézes-balzsamesetes ízt!

Olvasszuk meg a vajat az olívaolajjal együtt, majd mikor felforrósodott, adjuk hozzá a kiolvasztott garnélákat és reszeljük a tetejére a fokhagyma gerezdeket. Mindkét oldalát süssük 2 percet, lehúzva a tűzről sózzuk és borsozzuk.

Tálalás:

Halmozzuk tányérokra a salátát, szórjuk meg mandulával, osszuk el rajta a pomelót és a garnélákat. A búzacsíra öntetből halmozzunk minden tányér közepére és helyezzünk rá egy fél tojást.

Tipp: Garnéla nélkül is tökéletes a recept!

Búzacsírás vitamin saláta fokhagymás garnélával

0 Tovább

Egzotikus Szérum a hőségriadó ellen- Avokádós Búzacsíra Koktél

Azt jósolták péntekre, hogy 36 fok várható! A száraz, izzó levegő hamar pokollá tudja változtatni a szépnek induló évszakot. Sokan panaszkodnak, hogy energiátlanok és fáj a fejük, pedig kifejezetten ügyelnek a folyadékpótlásra.

Ilyenkor szükséges a szervezetnek egy kis extra vitamin, ami azonnal feltölt! Pótolja az ásványi anyagokat, nyomelemeket és nem tablettaformájában juttatja be az értékes vitaminokat! Vedd komolyan a hőségriadót, töltsd fel magad vitaminokkal!

A kánikula idején – ahogy azt kötelező is – sokkal több vizet kell innunk, hogy a szervezetünk egyensúlyban tudja tartani a hőháztartását. Ám a sokkal több víz a nap végére sokkal több ásványi anyagot is "felold", így nem elég a vizet pótolni, hanem a számunkra értékes antioxidánsokból és vitaminokból is extra adagot kell bevinnünk, hogy megerősítsük az immunrendszerünket. Ha végignézitek az összetevők listáját, máris láthatjátok, hogy semmit sem bíztam a véletlenre ;)

Hozzávalók:

  • ½ avokádó hús
  • 2 dkg búzacsíra
  • 1 db grapefruit hámozva és cikkekre szedve
  • 1 db narancs kifacsart leve
  • 1 dl szénsavmentes ásványvíz
  • 2 csepp tabaco szósz
  • 1 csipet gyömbér por

Elkészítés:

Alaposan hámozzuk meg a grapefruitot és cikkekre szedve rakjuk a turmix gépbe. Adjuk hozzá az avokádóhúst, a búzacsírát, a narancs és a lime kifacsart levét. Öntsük fel az ásványvízzel, szórjuk bele a gyömbérport és adjuk hozzá a kettő csepp tabaco szószt. Alaposan turmixoljuk le, mert a grapefruitnak nagyon erősek a rostjai.

Pár perc alatt készen vagyunk vele, és mégis tökéletes felüdülést nyújt egész napra :)

0 Tovább

A legjobb marhaság, amit elkövethetsz a konyhában

Burgundi marharagu

A barátnőim már megint leléptek Provence-ba! Ez már a harmadik nyár, hogy itthagynak a pesti forgatagban. Nekem marad a sok munka, ők pedig Grasse lankás dombjai között szagolgatják a levendulát és kergetik a francia férfiakat.
De elhatároztam, hogy ebben az évben – ha már nem lehetek ott velük – elhozom Budapestre a francia vidék hamisítatlan hangulatát. Úgy döntöttem, hogy nem provance-it, hanem – kicsit északabbról – burgundi ízeket fogok megidézni. Lássuk, milyen egy igazi francia finomság, a Burgundi Marharagu...

Hozzávalók:

(5-6 személyre):

  • 1,5 kg marha lábszár vagy lapocka
  • 3 db vöröshagyma
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db póréhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • egy csokor petrezselyem
  • 2 dl száraz vörösbor (Burgundi)
  • 25 dkg húsos szalonna kockára vágva
  • 20 dkg gomba,
  • 3 szál újhagyma
  • 5 cl konyak
  • bors
  • 5 dkg vaj

 

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a zöldségeket, majd a hagymát vágjuk nagy kockákra, a répát szeleteljük 1 centi vastag szeletekre. A szalonnát kockázzuk fel tetszés szerint és egy vastagfalú nagy lábasban süssük ki a zsírját. Majd öntsük föl a konyakkal, gyújtsuk meg és hagyjuk elpárologni az alkoholt.
Rakjuk bele a hagymát, a fokhagymát, a kakukkfüvet és babérlevelet. Pároljuk 4-5 percig és rakjuk bele az 1×1 centis kockára vágott marhahúst, kavarjuk meg alaposan és pároljuk fedő alatt 15 percet. Öntsük föl a vörösborral, majd forraljuk föl és adjuk hozzá a répát, és a felkarikázott póréhagymát. Keverjük meg és lassú tűzön lefedve pároljuk 1,5 órát, amíg a hús meg nem puhul.
Karikázzuk föl az újhagymát, a gombát vágjuk negyedekbe, a petrezselymet aprítsuk fel. Vajon pároljuk meg az újhagymát, rakjuk hozzá a gombát és a petrezselyemmel megszórva pároljuk 2 percet. Amikor a hús megpuhult, ízesítsük sóval és borssal. Lehúzva a tűzről keverjük bele a gombát a raguba és tálaljuk rizzsel vagy vajon párolt spagettivel.
Mindenkinek Jó étvágyat kívánok!

Franciaország

0 Tovább

Il Bacio di Pomodoro

Oda vagyok Olaszországért. De hát ki ne lenne szerelmes a legendás római utcákba, az olasz életstílusba és persze a helyiek hamisíthatatlan konyhájába!

A tészta az ország egyik legmeghatározóbb étele, és egyben az én egyik személyes kedvencem is. Ebben a melegben pedig nincs is jobb, mint friss, zamatos paradicsommal fogyasztani egy klasszikus tésztát.

Most megmutatom Nektek, én hogy készítem!

Tudtad?
...hogy az olasz háziasszonyok olyan sokféle tésztareceptet ismernek, hogy ha az év minden napján csak tésztát enne a család, akkor sem lenne kétszer ugyanaz a fogás az asztalon.

Hozzávalók 5 főre:

  • 800 g hámozott kockázott paradicsomkonzerv
  • 2 db nagy fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 8 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
  • 2 szál friss rozmaring
  • 2 dkg friss bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 1 dl olívaolaj
  • só, bors
  • 500 g spaghetti


 
1. Pirítsuk üvegesre az apróra vágott vöröshagymát az olajon. Adjuk hozzá a fokhagymát, a durvára vágott bazsalikomot, a rozmaringot (a szárával együtt) és alacsony lángon pirítsuk még 3-4 percet.

2. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, sózzuk és borsozzuk, szórjuk meg oregánóval és lassú tűzön főzzük 40 percig. A végén vegyük ki a rozmaring szárát, ízesítsük újra sóval és borssal.

3. Botmixerrel fél percig turmixoljuk, hogy maradjanak benne egész darabok.

Az én arányom egy adag tészta elkészítéséhez: másfél merőkanál szósz forróra melegítve, melyben átforgatok egy főnek szánt tésztamennyiséget, majd meglocsolom egy kevés szűz olívaolajjal. Mozzarella golyókkal lehet tovább extrázni :)

Jó étvágyat kívánok :)

A szószt használhatod pizzára alapszószként, valamint egészben sült húsok pácolásához és frissen grillezett zöldségek ízesítésére is.

2 Tovább

Egy titkos fűszer és a vajon párolt csirkemell randevúja

Az egyik barátnőm felhívott szombat délután, hogy ha nem megyek bulizni, felugrana, bemutatná a vőlegényét.
Mivel ez barátok közt is vendégségnek számít, valamit gyorsan villantanom kellett.

Mi az, amit szupergyorsan el lehet készíteni, finom, különleges, és a vőlegény sem fogja azt gondolni, hogy egy kezdővel áll szemben?

Eszembe jutott az egyik legfinomabb fűszerkeverék, ami szinte minden húst szuperül feldob.
Gyorsan bevásároltam és nekiláttam a finomságnak.

A titkos fűszerkeverék:

  • 10 dkg Himalája fűszersó
  • 5-6 szem csillagánizs

A fűszerkeverékről pár szóban:
Ez a só is – mint az összes többi – értékes ásványi anyagokkal bír. Íze jobban behatol az ételekbe, alkalmas pácolásra és szárnyashúsok ízesítésére.
A csillagánizs felét érdemes őrölt formában a sóhoz adni, hogy a sütés során jól érvényesüljön.
A frissen sütött húsételeknél érdemes az egészben hagyott ánizst vajban és olívaolajban kicsit átmelegíteni, majd utána megsütni a zsiradékban a húst.

Hozzávalók:

  • 500 g csirkemell filé (közepes méretű)
  • 5 dkg vaj
  • 3 ek. olívalolaj
  • 3 csipet a csillagánizsos fűszersóból és 3 egész csillagánizs

Elkészítés:

1. Irdaljuk, majd sózzuk be a csirkemelleket a fűszersóval. Olvasszuk meg a vajat alacsony lángon (2-3-as fokozat), adjuk hozzá az olívaolajat és a csillagánizst, kevergessük fél percig. Fantasztikus illata keltkezik, amikor az ánizs kiadja magából az illóolajakat.

2. Ezek után kapcsoljuk magas lángra a tűzhelyet és süssük meg benne a csirkemelleket, mindkét oldalukat 3-3 percig.

3. Majd forgassuk vissza a melleket, az először megsütött oldalukra, fedjük le a serpenyőt és alacsony lángon (2-3 fokozat) pároljuk a húst még 5 percig a gőzben.

4. A fedő levételével még pároljuk el a kevés levet, ami keletkezett és tálaljuk frissen sütött zöldségekkel vagy rizzsel.

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább

Kandírozott gyümölcsös kuglóf, mascarpone krémmel

kuglóf kandírozott gyümölcs sütemény süti édesség desszert mascarpone tojás liszt cukor vaníliás cukor

A hétvégi nagytakarítás során előkerült a szekrényem mélyéről egy kuglófforma. Talán karácsonyi ajándék volt? Már nem emlékszem.

A lényeg, hogy kedvet kaptam egy kis cukros varázsláshoz.
Úgyis imádom, ha extra meleget ad a sütő és lehetetlen elrontani ezt a receptet, mert annyira könnyű.

A recept is elég régi, akkoriban a nénikém még maga aszalta a gyümölcsöt és a kuglófformája is olyan kopott volt, mint egy gyalogsági rohamsisak.

Ha neked is porosodik egy kuglófforma a szekrény mélyén, tégy egy próbát, hidd el, nagyon megéri!

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 1 dl meleg víz (a legmelegebb, ami a csapból kijön)
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 20 dkg rétesliszt
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg kandírozott citrom
  • 10 dkg kandírozott vegyes gyümölcs
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez

Díszítés:

  • 4 dkg porcukor
  • 250 g mascarpone sajt
  • a maradék kandírozott gyümölcs

kuglóf kandírozott gyümölcs sütemény süti édesség desszert mascarpone tojás liszt cukor vaníliás cukor

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét 2 dkg porcukorral (egy púpozott evőkanál) verjük kemény habbá a robotgéppel.

2. A sárgáját verjük fel a cukorral és a vaníliás cukorral. Miközben verjük, adjuk hozzá a meleg vizet és lassan adagoljuk hozzá az olajat. Nem sok mennyiség, így hamar végzünk.

3. Keverjük a rétesliszthez a sütőport, a kandírozott vegyes gyümölcsöt és a kandírozott citromot (ha nem kapnánk citromot, narancs is jó, de lehet dupla mennyiségű vegyes gyümölcs is).

4. Adjuk az egészet a tojássárgás masszához, alaposan keverjük össze, majd nagy mozdulatokkal keverjük bele a felvert tojásfehérjét.

5. Alaposan kenjük ki vajjal és lisztezzük meg a kuglófformát. Öntsük bele az elkészített kuglóftésztánkat és rakjuk a sütőbe.
A sütő alsó harmadába, a második szintre helyezzük a rácsot és arra rakjuk a kuglófformát (ahová a rácsot becsúsztatjuk, ne a legalsóra).

Fontos, hogy az alsó hő jobban érje a forma felületét, mert a tészta sűrű és nehéz, így fontos hogy alulról kezdjen el sülni, főleg az első 15 percben.


A sütési idő  összesen 45 perc, alsó-felső sütési funkción. Ebből 15 perc 200 °C-on és 30 perc 175 C°-on.

A megsült kuglófforma tetejére tegyünk egy vágódeszkát vagy sütőrácsot, és óvatosan fordítsuk meg. Nem is kell erőlködni, azonnal kijön!

Díszítés:

A mascarpone sajtot keverjük össze a porcukorral és töltsük habzsákba. Csillag formával díszítsük a kuglóf tetejét diónyi puffokkal és a maradék krémet nyomjuk tálalásnál a tányérra.
A maradék kandírozott gyümölcsöket ízlésesen oszlassuk el a kuglóf tetején.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp: Én az Lidl-ben találtam a nagyon olcsó kandírozott gyümölcsöt és sikerült 399 Ft-os olasz mascarpone sajtot is vennem.

kuglóf kandírozott gyümölcs sütemény süti édesség desszert mascarpone tojás liszt cukor vaníliás cukor

0 Tovább

Királygarnélás Quiche

királygarnéla királyrák garnélarák quiche kaliforniai paprika sós sütemény francia liszt tojás sajt tejföl só bors vaj olívaolaj fokhagyma vöröshagyma

Tavaly nyáron készítettem először quiche-t, akkor szalonnával és póréhagymával ízesítettem.

Egy egész francia menüsort kellett összeállítanom és a sok kísérletezés közben nagyon megszerettem ezt a receptet, mivel tulajdonképpen bármiből el lehet készíteni, ha elengedjük a fantáziánkat.
Ami mindig fontos, hogy legyen a receptben tojás és krémes tejföl. A sajt és a hús már csak korona ezen a könnyed finomságon.

Légy akár vegetáriánus, akár húsimádó, kapcsold be a sütőt, és süss velem egy fenséges quiche-t!

A tészta hozzávalói:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • kevés víz (5 cl)

A töltelék hozzávalói:

  • 3 db kaliforniai paprika; sárga, piros és zöld
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg garnélarák
  • 175 g 20%-os zsírtartalmú tejföl
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 3 db tojás
  • só és bors

 királygarnéla királyrák garnélarák quiche kaliforniai paprika sós sütemény francia liszt tojás sajt tejföl só bors vaj olívaolaj fokhagyma vöröshagyma
 
A tészta elkészítése:

1. Készítsünk tésztát a lisztből, a vajból, a tojássárgájából és a vízből, egy kevés só hozzáadásával. Gyúrjuk alaposan cipóvá egy lisztezett deszkán és hagyjuk hűtőben pihenni 15 percet.

2. Vajazzunk ki egy 24 cm-es tortaformát, nyújtsuk formára a tésztát és igazítsuk a formába. Ügyeljünk a szélekre is, kissé lógjanak rá a forma szélére, hogy sütés közben ne hajoljanak vissza. Süssük 10 percig 175 fokos sütőben, majd vegyük ki, villával szurkáljuk meg és tegyük félre.

A töltelék elkészítése:

1. Pirítsuk meg az olajon az apró kockákra vágott kaliforniai paprikákat 5 perc alatt, adjuk hozzá a cikkekre vágott vöröshagymát és belereszelve a fokhagymát pároljuk még 5 percig.

2. Adjuk hozzá a kiolvasztott garnélákat és pároljuk készre az egészet 2 perc alatt. Rakjuk félre, hagyjuk langyosra hűlni, és közben rakjuk tálba a többi hozzávalót.

3. Verjük fel a tojásokat a megmaradt fehérjével, rakjuk bele a tejfölt és a reszelt sajtot. Keverjük hozzá a langyosra hűlt kaliforniai paprikákat, dolgozzuk alaposan össze és öntsük az elősütött tésztára. Süssük 35 perc alatt készre 175 fokon.

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább

Epres-narancsos csokitorta

narancs  csokoládé csokoládé eper torta sütemény édesség desszert süti étcsokoládé

A kedvenc zöldségesemnél ma reggel belefutottam egy hatalmas tál zamatos eperbe. Tamás azt mondta, hogy ez most egy különleges szállítmány, 1-2 hétig még nem jön újra igazán szép eper.

Azonnal le is csaptam rá. A fejemben már félig meg is sült az epres csokitorta, amikor eszembe jutott, hogy megbolondítom valami citrusos ízzel.

Vettem mellé pár meseszép narancsot, és rohantam is haza sütni.

A tészta hozzávalói:

  • 38 dkg liszt
  • 25 dkg puha vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A krém és a díszítés hozzávalói:

  • 300 g étcsokoládé
  • 3 dl tejszín
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 20 dkg eper

A tészta elkészítése:

1. Rakjuk egy tálba a puha vajat, a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot és gyúrjunk belőle egy közepes állagú cipót.

2. Rakjuk át egy 22 cm-es pite vagy tortaformába és béleljük ki vele. Kezünkkel alaposan nyomkodjuk szét a formában és ügyeljünk arra, hogy a szélekre is jusson a tésztából.

3. Egy sütőpapírt simítsunk a tésztával bélelt piteforma tetejére. Nyomjuk bele a forma mélyedésébe és töltsük meg bármilyen hüvelyes növénnyel (bab, sárgaborsó). Én sárgaborsót használtam, elsimítottam a tetején és így tettem a sütőbe 20 percre 180 fokon légkeveréses funkción.

4. Amikor eltelt a 20 perc, vegyük ki a pitetésztát és óvatosan távolítsuk el a súlynak használt babot vagy borsót. Ezek után még 5 percet süssük a forró sütőben.

A krém elkészítése:

1. Melegítsük forróra a tejszínt egy lábosban, majd lehúzva a lángról tördeljük bele az étcsokoládét.

2. Reszeljük bele a narancs héját és hagyjuk állni 2 percet, ezután keverjük alaposan össze egy habverővel. Szép fényes és sűrű masszát fogunk kapni, amit szobahőmérsékleten hagyjunk langyosra hűlni.
 

narancs  csokoládé csokoládé eper torta sütemény édesség desszert süti étcsokoládé

3. A langyosra hűtött tésztát hagyjuk a formában és töltsük meg a felkevert a csokoládékrémmel. A tetejét simítsuk el és szeleteljük rá a megmosott epret ízlés szerinti formában.

Jó étvágyat kívánok :)

Érdekesség a csokoládéról:

A csokoládé egy kakaóbabból készített édesség. Elterjedten vékony lapokban, bonbonként vagy italként lehet fogyasztani. A csokoládé nahuatl indián nevéhez, a xocolātlhoz (ejtsd: sokolátl) hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, a magyarba is.

Amerikában az aztékok már jóval az európai hódítók előtt is itták a csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolātl-lal kínálta Cortést. A maják birodalmában is ismert és fontos volt: a kakaóbabot más dél-amerikai kultúrákhoz hasonlóan fizetőeszközként (is) használták. Maga a kakaó neve is utal a kereskedelemre; a „cacau” eredetileg egy ige, jelentése: venni, cserélni, vásárolni. A kakaóbab a szertartásokhoz is esszenciális volt. Megpörkölték, ledarálták, vízzel habosra rázták (nagy zsírtartalma miatt nehezen oldódott), majd megitták a keserű italt, melynek eredeti neve xocolātl. Amikor a majákat legyőzték az aztékok, a hadisarcot kakaóbabban kellett kifizetniük. Az aztékok már ízesítették a keserű italt fahéjjal, ánizzsal, vaníliával, kukoricaliszttel, és a legfontosabb, hogy elkészítése során erjesztették is. Ennek köszönhetően sokkal lágyabb állagot és kevésbé keserű ízt értek el.

narancs  csokoládé csokoládé eper torta sütemény édesség desszert süti étcsokoládé

0 Tovább

Ferrero Cupcake

cupcake ferrero mogyorós muffin édesség desszert süti csokoládé sütemény

Puha, mogyorós tészta és selymes tejcsokoládé krém, mennyei Ferrero golyóval koronázva. Ugye, milyen mesésen hangzik? Hát még az íze ;)
Készítsük el együtt az évszak legmenőbb sütijét, amivel bármilyen alkalomból örömünnepet varázsolhatunk!

A tészta hozzávalói:

  • 24 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 3  csapott teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 8 dkg puha vaj
  • 240 ml tej
  • 2 tojás
  • 5 dkg sótlan mogyoró durvára törve

A tészta elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra, ha lehet légkeverésre. Béleljük ki papírral a muffintepsit.

2. Tegyük a lisztet, a cukrot, a mogyorót, a sütőport, a sót és a puha vajat egy nagy tálba és keverjük jól össze. 

3. Keverjük össze a tejet és a tojást egy külön tálban, adjuk az egészet a lisztes keverékhez és robotgéppel keverjük csomómentesre. Töltsük meg a formákat a tésztával.

4. Süssük 20 percig 175 fokon, ha van rá mód légkeverésen, gázsütőben pedig 180 fokon.

A krém és a díszítés hozzávalói:

  • 250 g mascarpone sajt
  • 200 g tejcsokoládé
  • 3 dkg vaj (egy púpos teáskanál)
  • 12 db Ferrero golyó

A krém és a díszítés elkészítése:

1. Nagyobb méretű tálban, gőz felett olvasszuk meg a vajat. Tördeljük bele a tejcsokoládét és folyamatosan kevergetve olvasszuk bele.

2. Vegyük le a tűzről és kevergetve hűtsük 5 percet. Keverjük bele alaposan a mascarpone sajtot, majd töltsük habzsákba és nyomjuk a kihűlt muffinok tetejére.

3. Díszítsük Ferrero golyókkal. Hűtsük hűtőben 30 percet és fogyasszuk örömmel.

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább

Tárkonyos csirkeraguleves

leves ebéd vacsora tárkony nyár csirke raguleves só bors fokhagyma burgonya főzőtejszín petrezselyemgyökér vöröshagyma

Közelegnek a forró nyári napok, és bár ilyenkor legszívesebben a jeges fagyikat vagy a hűs, cukros üdítőket részesítjük előnyben, ne feledkezzünk meg a klasszikus levesek varázslatos nyári hatásairól sem.
Egy finom, meleg leves után a hőérzetünk is csökken és hűsebbnek érezzük a testünket, így - a közhiedelemmel ellentétben - egy forró leves inkább hűsít, mint felmelegít.
Az egyik legfinomabb receptem ilyenkorra a tárkonyos csirkeragu leves, amely könnyed, vitaminokban gazdag étel.

A pihentető nyári napozások bár kellemesek, bőrünknek megterhelőek lehetnek, így ez az ásványi anyagokban gazdag leves gyorssegély lehet, hogy bőrünk mihamarabb visszanyerje eredeti bársonyosságát.
Nézzük, hogyan készül ez a könnyed, nyári finomság.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 db csirkecomb
  • 30 dkg sárgarépa
  • 20 dkg petrezselyemgyökér
  • 4 db közepes burgonya
  • 2 db kisebb fej lilahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál szárított tárkony
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • ízlés szerint egész bors és só

Elkészítés:

1. Tisztítsuk meg a zöldségeket, a répát és a petrezselyemgyökeret szeleteljük karikára. A burgonyákat felezzük meg, a fokhagymát vágjuk vékony szeletekre és a lilahagymát cikkezzük fel.

2. Mossuk meg a csirkecombokat és ha szükséges, tisztítsuk meg a maradék pihéktől. Mérjük az olajat a fazékba és melegítsük fel, vegyük közepes fokozatra a lángot, majd pirítsuk meg benne a csirkecombok mindkét oldalát egyenként 2 percig.

Vigyázzunk, mert a zsír serceg és kicsaphat, ezért miközben pirítjuk, fedjük le, és mielőtt a másik oldalára fordítjuk a combokat, húzzuk le a tűzről.

3. Adjuk hozzá a zöldségeket, kevergetve pároljuk 2-3 percet, sózzuk és adjuk hozzá az egész borsot. Szórjuk meg a liszttel és kavarjuk át alaposan, majd öntsük fel vízzel.

4. Főzzük lassú tűzön készre, közben a keletkező habot távolítsuk el. Ízesítsük sóval és borssal újra, ha szükséges. Amikor elkészült a leves, húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a főzőtejszínt.

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább
123
»

Roberto konyhája

blogavatar

Gyertek velem egy kalandos utazásra a könnyed ízek világába, ahol a mesteri fortélyok és különleges finomságok nem elérhetetlenek többé. Fedezzük fel együtt a gasztro világ színe javát! :)

Utolsó kommentek